Sensory Room Supporting Inclusiveness and NeuroDiverse Children

Updated: May 2

Trust House Recreation Centre has developed a Sensory Room for children visiting the centre after school.



Venue manager Marilyn Sayers said it aimed to be a calm-but-interesting room for neurodiverse children that needed a quiet space after a busy school day.

"Some children have more needs than others and we wanted to recognise that and build a space specifically where they could come. The sensory idea was about how they could have texture, colour, sound, music and amazing artwork as well," she said.

The room was funded by Belgravia Leisure, who commissioned artist Morgana Peel to transform the main wall into an interactive and star-studded galaxy, with UV reactive, glow in the dark, and black out features.


The Masterton District Council, which owns the recreation centre, has endorsed the concept.

Manager of Community Facilities Corin Haines said the room's goal fitted into a council-wide goal.

"A development like this is amazing because it means that it's part of our journey to making sure that our facilities are far more inclusive. We've got a facility and a stadium which can be an amazing place to carry out recreation, to play sport etc, but they can also be very challenging and loud environments that don't always work for everybody, so we need to think about how we can include them and make them feel that this is part of their place as well,” he said

The Masterton District Council, which owns the recreation centre, has endorsed the concept.

Manager of Community Facilities Corin Haines said the room's goal fitted into a council-wide goal.




5 views0 comments